RÁKÖTÉS

 

A Békéscsaba Szennyvíztisztításának és Csatornázásának Fejlesztése beruházás legfontosabb célja, hogy biztosítsa a megfelelő szennyvízelvezetést és –tisztítást Békéscsabán. A fejlesztés eredményeként több mint 9000 békéscsabai háztartás csatlakozhat a város csatornahálózathoz és élvezheti a korszerű szennyvízkezelés előnyeit.

Miért érdemes rákötni a város korszerű szennyvízhálózatára?

  • A csatlakozás eredményeként a szennyvíz szippantásával és elszállításával kapcsolatos kellemetlenségek egyszer és mindenkorra megszűnnek. A szippantás költségeivel sem kell többé számolni, hiszen a magas talajvízszint vagy a csapadékos időjárás okozta rendszeres, sokszor akár havi többszöri szippantási díjat a hosszú távon kedvezőbb csatornadíj váltja fel. Emellett várható, hogy a házi szennyvízhálózat kiépítésével az Ön ingatlanának értéke is megnövekszik.
  • A csatlakozással nemcsak a szippantás költségei szűnnek meg. Azok az ingatlantulajdonosok, akik a környezetbarát csatornaszolgáltatást választják, mentesülnek a talajterhelési díj alól is, mely egy átlagos család számára hozzávetőleg havi 10.000 Ft megtakarítást jelenthet. Az Országgyűlés által hozott, környezetterhelési díjra vonatkozó törvény szerint ugyanis 2012. február 1-jétől a korábban érvényes díj tízszeresét, azaz Békéscsabán 1800 Ft-ot kell fizetniük ivóvíz-köbméterenként mindazoknak az ingatlantulajdonosoknak, akiknek bár lenne rá lehetőségük – azaz a csatornavezeték az utcában műszakilag rendelkezésre áll –, de mégsem kötnek rá. A talajterhelési díj mértéke az elfogyasztott vízmennyiség alapján számítandó, a hatályos jogszabályokban előírtak alapján. Több ezer békéscsabai háztartás számára a jelenleg zajló szennyvízberuházás teremti meg a csatornahálózatra való rákötés lehetőségét. Az újonnan csatornázott területek ingatlantulajdonosai a csatornahálózat műszaki átadását, üzembe helyezését követő 90. napig köthetnek rá a hálózatra úgy, hogy mentesüljenek a talajterhelési díj fizetése alól. Ezen határidőt követően viszont – amennyiben továbbra sem csatlakoznak a városi csatornára – rájuk is vonatkozik a törvény és kötelesek lesznek fizetni a talajterhelési díjat. Arról, hogy a Békéscsaba mely területén – a csatornahálózat egyes részeinek műszaki átadásához igazodva – mikortól kell talajterhelési díjat fizetni, bővebb információt itt találhat.
  • Végül, de nem utolsósorban ne feledje: a csatlakozással környezetünket is védjük. A háztartás szennyvize többé nem terheli a környezetet, hanem a csatornahálózaton keresztül közvetlenül a megújuló szennyvíztisztító telepre jut majd, ahol azt a legszigorúbb hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően tisztítják meg.

Fontos azonban tudni azt is, hogy a szabályos és szakszerű rákötésnek szigorú feltételei vannak.

A rákötés pontos menetéről, részleteiről, a kapcsolódó akciókról honlapunk Gyakori kérdések menüpontja alatt, valamint az Alföldvíz Zrt. honlapján ( www.alfoldviz.hu ) bővebben is tájékozódhat.

^ Fel